Jdi na obsah Jdi na menu
 


Historie

Na valné hromadě konané 15. října 1927 se ustavil Spolek rybářů v Běstvině.

Zakládajících členů bylo 24 a prvním předsedou byl zvolen řídící učitel Josef Pátek. Bylo získáno povolení k rybolovu na řece Doubravě za poplatek 500 korun.

V roce 1932 byl první nejzdařilejší výlov pařížovské přehrady, kde bylo ještě možno odvést průtok vody tunelem a v prostoru hráze vytvořit klidné loviště.

V roce 1937 bylo evidováno 54 členů, z toho 25 aktivně rybařících. Desátým rokem působnosti měl spolek jmění 4028 Kč.

Největší rozvoj organizace nastal po roce 1950. Střídavě byla získána řada rybníků pro odchov násad. V Běstvině to byl Malejovský, Zástodolní a Rohlíček; Návesní a Sádka ve Spačicích; Kamenný, Malý a Hluboký v Ostružně; Černá pila a V Parku v Kláštěře; Mlýnský v Chuchli; Kaprový a Čeperka v Třemošnici a dále rybníky v Sirákovicích, Jeřišně a Vestci. Současně bylo obhospodařováno až 8 rybníků. Tehdejší zarybňovací plán byl značně překračován a část násad mohla být odprodána. Rybniční hospodaření si vyžádalo mimořádné úsilí všech členů a funkcionářů. Kromě provozních úkonů musela být většina rybníků opravena.

Prvním odborně vyškoleným rybářským hospodářem byl František Žák. Později se stal úspěšným rybničním referentem Rudolf Brynych. Za téměř 40leté aktivní činnosti zastával Josef Slavík řadu funkcí vrcholících dlouholetou funkcí předsedy. Za svou práci byl vyznamenán odznakem za zásluhy ČRS. Čestné uznání také obdržel Luděk Hostan, který byl po dvacet let jednatelem. Dlouholetým jednatelem a později pokladníkem byl Josef Kubišta.

V roce 1987 bylo u MO ČRS Běstvina evidováno 54 aktivních členů a 18 členů mládeže. Předsedou spolku byl Oldřich Hrdlička a do to roku 1992.

Nyní se hospodaří na tekoucích vodách Doubravy od Vísky po jez a mlýn „Pilka“, kde organizace vlastní pstruhové pásmo. Mimopstruhové pásmo hraničí od mlýna na „Pilce“, až k tělesu údolní nádrže Pařížov.